POVIJEST & POLITIKA

Izvornik: HISTORY & POLITICS

“Put pokazala Bapu rješenje za sadašnje probleme”. Mary I. Vanvahati / GandhiServ e, 7. razred, SN Kansagara škole, dobitnik Rajkot, Indija. Nagradu u Inter-Škola crtanja konkurencija radi “GANDHI AS ga vidim”, Rajkot, Indija, 1991. godine, u organizaciji Gandhi informativni centar, Njemačka

V konvencionalne narativ, indijska povijest počinje s rođenjem civilizacije doline Inda u takvim lokacijama kao Mohenjo-Daro, Harappa, i Lothal, zatim dolazak Arijevci. Ove dvije faze se obično opisuje kao pre-vedske i vedske razdoblja. To je u vedskoj razdoblju koje hinduizam prvi nastao, iako su neki elementi hinduizma su jasno izvući iz civilizacije doline Inda. U četvrtom stoljeću pne, veliki dijelovi Indije su ujedinjeni pod cara Ashoka; On je također pretvoren u budizam, a to je u njegove vladavine da budizam prvi proširio na druge dijelove Azije. To je u vrijeme Mauryas da hinduizam prvi počeo da se oblik koji fundamentalno obavještava religija sve do današnjih dana, iako popularan ili Puranic Hindism se obično datira oko početka nove ere.Države sljednice su bili više fragmentirana. Islam prvi put došao u Indiju u osmom stoljeću, a do jedanaestog stoljeća je čvrsto etablirao u Indiji kao politička snaga; na sjeveru indijske dinastije Lodhis, Tughlaqs, i brojni drugi, čiji su ostaci su vidljivi u Delhiju i rasuti drugdje oko Sjeverna Indija, konačno su uspjeli od strane Mughal carstva, pod kojim Indija je još jednom ostvario veliki stepen političkog jedinstva. To su svakako opšteprihvaćenu konture indijske istorije pre pojave kolonijalizma, iako stručnjaci su svi skloni da napišem povijest s posebnim naglaskom i detaljima.

T on European prisutnost u Indiji datira iz XVI stoljeća, a to je u vrlo ranoj fazi osamnaestog stoljeća koji je Mughal carstva počela da se raspada, čime je otvoren put za regionalnu države. U konkursu za prevlast, na engleskom pojavila pobednici, njihova vladavina u znaku osvajanja na bojištima Plassey i Buxar. Pobune 1857-1858, koji je nastojao obnoviti indijski nadmoć, je ugušen; i sa kasnijim krunisanja Victoria kao carica Indije, uključivanje Indije u carstvu bila potpuna. Do početka dvadesetog stoljeća, a nacionalistički pokret se pojavio; i po 1919-1920, Mahatma (‘Mahatma’) Gandhi se pojavio kao, ako ne i praktično neprikosnoveni lider tog pokreta, svakako njegova Najpoznatiji i impresivan arhitekta. Sukcesivno kampanje imao učinak vožnje Britance iz Indije 1947. godine, ali ne prije nego su podijeljena, a isklesan muslimansko-većinskom državnom Pakistana – kasnije sama raskomadane u Pakistanu i Bangladešu ..

T on prvi premijer nezavisne Indije bio je Jawaharlal Nehru, koji su bili na položaju od 1947. do svoje smrti u 1964. Osim u kratkom periodu od dvije godine 1975-77, kada je nametnuo interni hitnim tadašnjeg premijera Indira Gandhi i ustavne slobode su suspendovani, Indija je bio uspješan parlamentarne demokracije. Za kapsula političku povijest Indije u post-1947 razdoblju, čitaoci su pozvani da se obrate “Nezavisne Indija” ovog sajta, gdje će oni pronaći druge specijalizirane članke, kao i “Trenutno poslova” sekcija je Manas , gdje čitaoci će moći pronaći članke o odabranih političkih i društvenih fenomena posljednjih godina.

Autorsko pravo: Vinay Lal, 1998 i 2007

No Comments

Leave a Reply